VHL Lokaal stelt vragen over rookverbod Horeca

 

‘Cafés in Vijfheerenlanden vragen hulp bij de sluiting van de rookruimtes’

Kroegen in Vijfheerenlanden hebben hulp nodig van de gemeente om de verplichte sluiting van rookruimtes door te voeren. Politieke partij VHL Lokaal vraagt burgemeester en wethouders om met de horeca hierover in gesprek te gaan.

Chantal Blommers 18-12-19

De horecazaken vrezen voor geluidsoverlast in de buurt en voor vervuiling van de buitenruimte, als rokers straks naar buiten moeten voor hun sigaret. Dat schrijft Teus Meijdam van VHL Lokaal aan het bestuur van de gemeente Vijfheerenlanden.

Zijn partij roept daarom op om met vertegenwoordigers van de kroegen in gesprek te gaan. ,,De horeca gaf aan de verantwoordelijkheid te willen nemen, maar zij gaf ook aan dat ze daar ondersteuning van onze gemeente bij nodig hebben.’’

Voorbereidingen

Meijdam wil van de gemeente weten of al is nagedacht over de gevolgen van het verbod op rookruimtes. En of er al een plan klaarligt voor de controle op het verbod en de mogelijke overlast die het veroorzaakt. ,,Wil de gemeente deze uitdaging samen met de horeca in Vijfheerenlanden oppakken om dit gezamenlijk goed te regelen?’’ De gemeente moet nog reageren op de vragen van VHL Lokaal.

Eigenlijk moeten alle rookruimtes al dicht zijn. De Hoge Raad besloot eind september al deze ruimtes - de enige plekken in de horeca waar rokers nu nog een sigaret op kunnen steken als ze dat willen - te verbieden. Maar staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid gaf aan pas per 1 april 2020 te gaan controleren, dus tot die tijd worden er in elk geval geen boetes uitgedeeld aan de kroegen.